free website design templates

 
FAHLNAES KONSTHANDELMauritz Karström
Utställning 11 - 20 Nov

Mobirise

En hyllning till minne av
att det var 60 år sedan konstnären föddes

Mauritz Karström föddes 1962 i Linköping. Han utbildade sig inom måleri på konstskolor i Stockholm, Finland och slutligen på Valand i Göteborg. Hans första separatutställning var på ICL 1992. Sedan dess har utställningar producerats runt om i Europa, USA, Tokyo m.m. Han finns representerad på ett flertal museer, offentliga institutioner och i privata samlingar. Bland annat Göteborgs konstmuseum, Akvarell museet, Statens konstråd m.fl

Mobirise
Mauritz Karström framför målningen två bovar


Mauritz Karström är en av vår tids främsta expressiva färglyriker. Han var en av Västsveriges mest intressanta och begåvade konstnärer. Med ett brett bildspråk och ett uttryck som sällan bryr sig om realismen utgår Karström i sitt skapande från sin egen inre och undermedvetna verklighet. Hans målningar uttrycker ofta den fria och omedelbara känslan, där penseln agerar som ett medium för det undermedvetna. Det finns en stringens och strukturell uppbyggnad i måleriet som direkt uppfattas av det tränade ögat. Han är något av en konstnärernas konstnär precis som Ragnar Sandberg och Olle Skagerfors. Här finns mycket kunskap och influenser från Cobra gruppen och även den tyska expressionismen. 
Men framförallt så skapar Karström sitt egna uttryck som speglar den egna subjektiva verkligheten. Den är också i högsta grad allmängiltig. Här finns längtan efter frihet, kärlek men också ångest och demoner. Här finns den våldsamt vackra naturen i landskapsbilderna. Själfulla stilleben och den ensamma människan. Från en utställningskatalog från Östergötlands länsmuseum citeras ett uttalande från Karström ”Om du ser på mig och mina målningar, så är det som ett slags stenhårt andeväsen jag försöker frambringa i färg och som ibland kan sprängas och bli till sång”
Personporträtt, bilar, Rock and Roll, stilleben och landskap utgör återkommande motiv i Karströms produktion. Expression och explosion av färg är hans signum.
Mauritz började tidigt teckna och måla. Redan vid 6 års ålder hade han ”Vernissage” och sålde teckningar till familjens grannar på Erikstads gård utanför Linköping.
I slutet av 1990-talet fick Mauritz genom Fahlnaes försorg en ateljé på Fiskehamnsgatan 8 i Göteborg. Den var precis så som Mauritz hade önskat sig; en stor öppen ateljé med sovplats. Här målade han frenetiskt och ofta dygnet runt. Han trivdes som bäst i sällskap av en cigarett, en kopp kaffe och musik av David Bowie, Lou Reed eller Iggy Pop. Då fann han harmoni.
Mauritz var god vän med många musiker. De träffades och umgicks på den kända konstnärsrestaurangen Kometen i Göteborg. Ibland gjordes samarbeten i form av att Mauritz målade samtidigt som musikerna uppträde.

Mobirise

Nationalteatern hyllar Mauritz Karström vid en minnesutställning på Trollhättans konsthall.

2002 sände SVT2 programmet Antitalibanen Mauritz Karström. Då hans måleri är brett tilltalande blev han snabbt folkkär. Alla ville ha en Karström på väggen. Detta ledde till att Mauritz telefon gick varm, och det blev ibland för mycket för honom. Han orkade inte alltid få fram alla beställningar. Då livet blev lite för mycket tog han sig ut till familjens ö Långskär ute i Ålands skärgård och kom enligt hans bror Christer alltid tillbaka som en ny människa. För oss var Mauritz en vän och en unik person. Han var djupt kunnig inom konsthistoria men även inom litteratur och musik. Vi som arbetar med den klassiska konsten, den tidiga modernismen och Göteborgskolorister visar sällan samtidskonst dit Mauritz Karström konst hör hemma men för oss är han redan en klassiker. En av de utvalda som kommer att finnas med i många generationer framöver.
Från konstnärens bortgång 2005 har Fahlnaes hand om sterbhuset och arrangerar regelbundet utställningar. Välkomna att kontakta oss för information och bilder om ni ej kan besöka oss.

Mobirise


Mauritz Karström
Utställning 11- 20 nov
FHALNAES KONSTHANDEL
Arkivgatan 1
Tel:031-7112028


Mobirise

      FALNAES KONSTHANDEL
 Arkivgatan 1   411 34 Göteborg 
Tel: 031 - 711 20 28
   E-post: fahlnaesfineart@gmail.com